Geen kerklijk afscheid maar wel een woorddienst...

Steeds vaker wordt na een overlijden gekozen voor een niet-kerkelijke uitvaart, een uitvaart waarbij geen priester, pastor of dominee is betrokken. Hier heeft het ritueel- of woordbegeleider zijn rol en ik ben je hierbij graag van dienst.

 

Ritueel- en woordbegeleiding is het op zeer persoonlijke en niet-kerkelijke wijze invullen van de afscheidsceremonie. Samen zoeken we naar manieren om dit bijzondere en indrukwekkende moment te markeren. Met teksten, muziek en rituelen die iets zeggen over de persoon waarvan we afscheid moeten nemen. Hoe stond hij of zij in het leven, wat was belangrijk en specifiek voor hem of haar?

Voor het afscheid dat gaat komen vinden we samen die woorden, symbolen en rituelen die passen. Passen bij de overledene, passen bij jullie en bij het moment. Woorden, symbolen en rituelen die recht doen aan het unieke leven dat nu is voltooid.

 

Werkwijze
In de week van de uitvaart kom ik minimaal twee keer bij je langs voor een familiegesprek (een keer daarvan zou ook een telefonisch gesprek of via beeldbellen kunnen zijn). Ik luister naar jullie gedachten en ideeën over de uitvaart, naar de persoonlijke verhalen. Ik vraag ook door, naar specifieke details. Details die juist iets kunnen zeggen over iets dat anders wellicht niet aan de orde zou zijn gekomen. Ook probeer ik te luisteren naar wat juist niet wordt gezegd…

Ons gesprek wordt vertaald in teksten en in een draaiboek. Het draaiboek bespreken we vooraf, zodat je tijdens het afscheid niet voor verrassingen komt te staan. Samen maken we de afscheidsdienst persoonlijk door het kiezen van liederen en afscheidsrituelen, samen doen we recht aan het leven dat nu voorbij is.

Ook bij het kiezen en opstellen van een eventueel gedachtenisprentje of het maken van een fotopresentatie ben ik je graag van dienst.