Werkwijze

Hoe gaat liefs, Annemiek te werk?

Het doel is een persoonlijk afscheid gevuld met elementen, waarbij de overledene geheel in te herkennen zijn en u als nabestaande troost vindt..

Direct na het overlijden

Na een overlijden heeft u contact met een uitvaartondernemer, die de nodige praktische en logistieke zaken regelt voor de uitvaart. In dit contact kunt u aangeven dat u voor de afscheidsdienst gebruik wilt maken van mijn persoonlijke woorddienstbegeleiding. De uitvaartondernemer neemt dan contact op met mij.

Een afspraak

Zodra ik uw contactgegevens heb ontvangen, neem ik contact met u op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek met u en eventuele andere naasten. U kan zich voorbereiden op dit gesprek door uw wensen in kaart te brengen. Wellicht heeft u van de overledene een aantal richtlijnen meegekregen voor de dienst of het gedachtenisprentje, waar we rekening mee kunnen houden.

Als we dat helder hebben, zal ik u vragen mij meer te vertellen over de levensloop van de overledene. Ik wil uw dierbare graag leren kennen en begrijpen. Ik stel u vragen en maak aantekeningen. Wat zijn belangrijke gebeurtenissen? Welke eigenschappen vormen deze persoon? Wat is de kernboodschap die u meeneemt naar de toekomst? Met de antwoorden helpt u mij een beeld te vormen dat realistisch is en met gevoel kan worden uitgedragen tijdens de dienst. Daarbij staan altijd uw wensen voorop.

Tijdens ons gesprekken stemmen we samen eerst het draaiboek af. In welke opbouw verloopt de dienst: wie spreekt, welke muziek wordt er gedraaid, hoe wordt de baar gestyled? Als u bijzondere wensen heeft, zoals een uitvaartzanger of live muziek, help ik u daar graag bij.

Persoonlijke begeleiding

Vervolgens werk ik de dienst uit. Indien u wenst lever ik de teksten voor een gedachtenisprentje. En ik zorg voor afstemming met de uitvaartondernemer en andere betrokkenen.

U kiest voor persoonlijke begeleiding voor de afscheidsdienst als u het belangrijk vindt dat het afscheid uniek en persoonlijk is. Als u op zoek bent naar de juiste woorden en sfeer en daarbij ondersteuning wenst. Als u zich geen zorgen wilt maken over de praktische zaken tijdens de dienst. En als u een onvergetelijke indruk wilt delen met een goed gevoel naar uw dierbare.

Tijdens de dienst

Ook op de dag van de dienst doe ik dat. Voorafgaand aan de dienst ben ik op tijd aanwezig zodat ik u en de familie kan ontvangen en geruststellen. Tijdens de dienst behoud ik de regie voor het verloop. Spreek voor of namens u de woorden, neem waar nodig de toespraak over. Ik bied u de rust en uitstraling die passen bij het laatste moment dat uw dierbare in uw midden is. Na de dienst neem ik in stilte afscheid van u en de genodigden. Tijd voor uw eigen emotie en rouw.

Na de dienst

Rouwen is iets waar we allemaal ooit mee te maken krijgen. Een proces waarin wij allemaal soms houvast verliezen, zoekend zijn, vallen en opstaan. Niks is en voelt meer zoals het was. Je komt terecht in een onbekend gebied, een plaats waar jij je nog niet eerder hebt bevonden, het 'land van rouw'. Na de dienst neem ik nog met u contact op. Om samen te spreken over het afscheid, hoe u het heeft ervaren en om gewoon een luisterende oor te zijn.