Ritueel...watten?

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 22:04

Een ritueelbegeleider

"Jij bent een wat?"

"Een ritueelbegeleider."

"Ritueel...watten? Dat is zeker heel zweverig?"

Dat hoor ik eigenlijk standaard wanneer ik vertel over mijn beroep. Daarom kiest ik vaak voor de titel "uitvaartspreker" of "woorddienstbegeleider", maar toch vindt ik ritueelbegeleider mijn vak best beschrijven.

Rituelen wordt vaak gezien als iets zweverig of voor de geitenwollen sokken typen. In het Nederlands heeft het woord de afgelopen paar jaar nogal wat bijbetekenissen gekregen. Maar als je mij een beetje kent (of leert kennen) dan is er iets wat ik niet ben, en dat is zweverig.

Wat ik wel ben, is iemand die graag anderen begeleiden en helpen om afscheid te nemen door middel van woorden, verhalen, muziek en rituelen.

Een collega schreef onlangs...

"Bohemian Rhapsody

Het lied ken je sowieso. De afgelopen jaren staat het bijna structureel op nummer 1 in de top2000. En heb je de film ook gezien? Anders heb je erover gehoord. Hij gaat over het leven van Freddy Mercury, zanger van Queen. Het lijkt in de film alsof de liedjes geschreven zijn in het verhaal. Terwijl dat natuurlijk niet zo is. Het zijn allemaal losse liedjes waar een verhaal omheen is gemaakt. Zodat het nét lijkt alsof het zo moest zijn.

En precies dát doet een Ritueelbegeleider. Die maakt van alle losse elementen in een uitvaartdienst (sprekers, liedjes, gedichten, fotopresentatie, filmpjes) één verhaal. Zodat het net lijkt of het bij elkaar hoort. En alsof het altijd zo bedacht is."

Mooier woorden kon ik zelf niet bedenken.

Voor wie is ritueelbegeleiding?

Een ritueelbegeleider bij afscheid is er voor iedereen, voor jongeren, ouderen, voor speciale of gewone uitvaarten, lange of korte. Christelijk of niet christelijk.

Iedere uitvaart is bijzonder: een uniek moment voor iedereen. Iedere uitvaart verdient het daarom om met speciale aandacht en liefde te worden verzorgd.

Waarom een ritueelbegeleider?

Ritueelbegeleiding bij afscheid is iets anders dan het organiseren van een uitvaart. Uitvaartondernemers of uitvaartverzorgenden houden zich vooral bezig met de organisatorische kant. Ritueelbegeleiders verzorgen de inhoudelijke kant van een afscheidsdiest. Ze ondersteunen de familieleden bij het inhoud geven aan een uitvaart en bieden de kaders aan. Het persoonlijke – waarin déze uitvaartdienst verschilt van andere diensten – wordt gecombineerd met een herkenbare vormgeving.

Een ritueelbegeleider zal de familie er op wijzen dat de nabestaanden heel veel zelf kunnen en mogen doen bij een uitvaart. Bij waar zij (op dit moment) niet zelf toe in staat zijn, kan de ritueelbegeleider ondersteuning bieden of taken overnemen.

Soms is een verdriet zo intens, zo heftig. Dat verdient een extra mooie uitvaartceremonie. Waarin geen verklaring wordt gezocht voor het verlies. Maar waarin wordt gekeken naar het doel van iemands leven hier op aarde. Wat hebben we geleerd? Wat nemen we mee naar morgen? Verhalen, beelden en symbolen kunnen daarbij ontzettend mooi zijn. Dan kan het onvoldoende zijn om te blijven hangen in het verdriet en de waarom-vraag. Er is geen reden aan te wijzen waarom iemand veel te vroeg overleed. Daar kunnen we niks aan veranderen. We kunnen wel veranderen hoe we er zelf naar kijken. Wat we meenemen van diegene. En dat doe ik dan ook tijdens mijn verhaal op een uitvaart. Ik maak het verhaal van de overledene. Neem iedereen erin mee. Zorg voor een belichting van alle kanten, zoom in op de mooie dingen. Zorg dat iedereen zich erin herkent. Van nabij en iets minder nabij. Ik zorg voor troost. Veel troost. Ik zorg voor verbinding met de mensen die om je heen staan. Door de dingen die ik zeg of voor je schrijf. Zodat je verder kan. Morgen, volgende week, maar ook volgend jaar en over tien jaar.

Laat het gewoon over je heen komen...en vraag om hulp

Er zijn heel veel keuzes die je moet maken bij een uitvaart. En de keuze voor wie de uitvaartceremonie leidt is er één van. Dat is een keuze. Een van velen. Als het belangrijk voor je is moet je erover nadenken.

Maar een stukje advies: Laat het op je afkomen, vraag om advies van de uitvaartondernemer en volg je gevoel.

Ik wens je veel wijsheid en creativiteit bij het maken en voorbereiden van de uitvaartdienst. Voor meer informatie over mijn diensten als ritueelbegeleider.